D10S MIO – על הערצה עיוורת לדייגו ארמנדו מראדונה

לעולם לא אשכח את הפעם הראשונה ששמעתי את שמו, אותו שם שבהתחלה צלצל דומה לזמרת היחידה שהכרתי עד אז. הייתי בן שש, ילד שנסע עם ההורים לבקר את המשפחה בארגנטינה.

"דייגו ארמנדו מראדונה", אמר סבא לאבא בזמן שהם תיפקדו כסטריאוטיפ ארגנטינאי מושלם והפכו עוד חתיכה של מאתיים גרם פרה – תורה שעוברת מאב לבן, סיפור חיים שהוא חתיכת סיפור ושם אחד שמתנגן על הלשון: מראדונה, דיייגו ארמנדו מראדונה.

בימינו אין אחד ואחת שלא מכירים את השם הזה, כמו הביטלס ומארלי, כמו אויטה ואלפחורס – לאיש יש כוכב בשדרת הזיכרון של כולנו. אולי זה הסיפור שנורא קל להתרפק על אבק הכוכבים שלו: ילד משכונת פחונים עלובה במרכז בואנוס איירס, אחד שלא פעם צוטט באומרו "אצלנו לא היו קיימים כדורי-רגל אמיתיים. על מגרש אדמה היינו משחקים עם אסופה של גרביים שהפכה לכדור עגול". הילד שהתראיין באותו מגרש עלוב בגיל 12 ואמר, "החלום היחידי שלי הוא להביא אליפות עולם לארגנטינה", אותו הילד שהגשים זאת.

את השם שלו, על המרפסת של סבא שלי, שמעתי לראשונה בשנת 89, ילד שרק סיים בגרות בהליכה ומתחיל את לימודי הכדורגל שלו. ולהם, לאב והסב, היה חשוב שזה השם הראשון שאני אכיר יחד עם עבודה רצינית על רגל שמאל החלשה שלי. "מררראדונה", "מרררראדונה" הייתי לוחש לעצמי ובועט עוד בעיטה כושלת לכיוון הקיר. זה מי שרציתי להיות, יחד עם התחושה וההרגשה שהיום קצת מביך לומר אותה: הערצה – הפכתי למעריץ של דייגו ארמנדו מראדונה.

היה מה להעריץ ולפעמים עדיין יש, כי מראדונה, ברוך אלוהי הכדורגל, עדיין איתנו, למרות שהיה בדרך החוצה המון פעמים. התהילה המוקדמת, המעבר לאירופה ונאפולי יחד עם יחסים מוצלחים במיוחד עם המאפיה של דרום איטליה הביאו את הילד הנמוך מויז'ה פיוריטו להסתבך עם האבקה הלבנה במקום להשאיר אבק למתחרים לאורך שנים. אבל עדיין, בשביל רבים על הכדור שהוא לא רגל, דייגיטו הוא השחקן הטוב ביותר שעלה על מגרש הדשא מאז ומעולם. אליפויות בארגנטינה ובאיטליה, שחקן השנה בדרום אמריקה ובאירופה – "פלוסה" כמו שאהבו לקרוא לו חבריו, היה על גג העולם מספר פעמים, קפץ לספר לחבר'ה וחזר שוב.

דייגו ארמנדו מראדונה בגמר מונדיאל 1990

בשבילי דייגו הוא בעיקר המונדיאל של 1990 – טורניר גביע העולם באיטליה מביא את ארגנטינה כאלופת עולם ואותי כילדון שסוף סוף מצליח להבין כדורגל. ארגנטינה עושה חיל בשלבים המוקדמים ומתברגת לאיטה על עבר הגמר, שם היא עתידה לפגוש את נבחרת גרמניה המאוחדת – החומה נפלה בברלין אבל הוקמה מחדש כנבחרת כל גרמנית מסוכנת למפגש מסקרן. באותם ימים ההורים שלי שהיו חברים באגודת הארגנטינאים של נצרת עלית, סיכמו על חגיגות 'ארחנטינאיות' אל תוך הלילה אך ורק אם דייגו מניף גביע.

הדבר היחיד שמראדונה הניף באותו ערב עצוב ברומא היה את יד שמאל כדי למחות דמעה. כל ארגנטינה בכתה באותו לילה. ואני, נציג הסניף הנצרתי, בכיתי יחד איתם. תמונת האליל שלי בוכה על מסך הטלוויזיה חרוטה בי עד היום כאחד הרגעים המשמעותיים בימי חיי, הרגע בו גיליתי שאליל ילדותי הוא בסה"כ בן אדם.

במקומות שונים ברחבי ארץ הטנגו מראדונה הוא קצת יותר מבן אדם רגיל – ההילה סביבו כל כך מיסטית שברחבי המדינה פועלות כנסיות מיוחדות שמבחינתן יש אל אחד והשם שלו דומה למדונה. מעמדו האיתן כל כך, גם העניק לו קול פוליטי שמקדם את התנגדותה הכוללת של דרום אמריקה לכל נסיון שליטה מצד ארה"ב. הילד שסה"כ שיחק כדורגל, הפך למוביל דעה, למהפכן שבילה לא מעט בקובה יחד עם פידל, ל"נשיא המדינה" ולעיתים היבשת, בלי להיבחר בקלפיות.

אותו ילד של תחילת הכתבה חוגג עוד מעט 30, בזמן שמראדונה עתיד לכבות 56 נרות על העוגה הבאה שלו. 30 שנה של הערצה לעיתים מוגזמת, 56 שנה של קריירה מוצלחת בתחילתה ועם המון עליות ומורדות במהלכה. 30 שנה של אל כדורגל יחיד ו56 שנה של שליטה ארגנטינאית מוחלטת שאולי עומדת להסתיים ע"י מי שכונה הבן של אלוהים, המשיח עם השם המתנגן לא פחות: ליונל אנדרס מסי.

קליק על הלייק ותקבלו את כל העדכונים היישר לפייסבוק שלכם


One thought on “D10S MIO – על הערצה עיוורת לדייגו ארמנדו מראדונה”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *